Preventívny projekt JAN

20.10.2006 Prešov

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove pri plnení svojich úloh spolupracuje aj s políciami okolitých štátov. Táto spolupráca je realizovaná na zákl...
Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove pri plnení svojich úloh spolupracuje aj s políciami okolitých štátov. Táto spolupráca je realizovaná na základe podpísaných dvojstranných dohôd. Medzi štáty, s ktorými sa spolupráca realizuje, patrí aj Holandské kráľovstvo a to v rámci projektov MATRA a MATRA II. Tieto projekty majú celoslovenskú pôsobnosť.

Na základe tejto spolupráce v súčasnosti KR PZ realizuje jeden z projektov pod názvom JAN, ktorý vychádza z projektu Holandskej kráľovskej polície s názvom „ BOB“ . U nás bude realizovaný pod názvom „ J A N“ , čo v skratke znamená JA - NEPIJEM.
Pilotne v prvom roku realizácie boli vybraté a zahrnuté tri okresné riaditeľstvá Policajného zboru a to Poprad, Bardejov a Stará Ľubovňa. Jeho ostrý štart môžu občania očakávať ešte v tomto roku.

Projekt je zameraný na mladých ľudí - držiteľov vodičských preukazov.
Zámerom projektu je budovanie zodpovednosti a zvýšenie právneho vedomia mladých ľudí o škodlivosti a nezákonnosti požívania alkoholických nápojov pred jazdou a počas jazdy na motorovom vozidle.
Základným cieľom projektu je vybudovať u tejto skupiny ľudí, začínajúcich vodičov, presvedčenie, že alkohol a vedenie motorového vozidla k sebe nepatria. Ak už nie je iná možnosť dostaviť sa na nejakú spoločenskú akciu, ako motorovým vozidlom, je naším cieľom vypestovať u nich návyk, aby si zvolili spomedzi seba jedného, ktorý alkoholické nápoje na akcii konzumovať nebude a bude riadiť auto. Ďalším cieľom je vzbudzovať v tomto človeku zodpovednosť nielen za seba, ale aj za svojich spolujazdcov a iných účastníkov cestnej premávky.
V praxi sa to prejaví nielen bezpečným dojazdom všetkých do cieľa, ale aj odmenou vo forme malej pozornosti, ktorú vodič dostane pri policajnej kontrole v reštauračných zariadeniach, alebo pri dopravných akciách polície.

Platí heslo : „ Nehanbi sa za svoju zodpovednosť, že si vodič , ukáž to všetkým. „
 

Vyberte región

mark